Eibar aldeko hiztegia
txarriki [txerriki]. iz. (TE). Carne de cerdo. "Carne o porción de cerdo" (TE, 688).
Egunero txarrikixa ez ei da ona. / Txorixuak urte guztien eukitzen genduzen, olixotan. Bai, bai, lurrezko ontzi batzuetan, bai. Ta, a! Ez dot esan, txarrixan koipiek be, ba, urtu eitten zien orduen, ta gorde. Orduan olixo gitxi gastatzen zan, koipia egoten zan ta koipiakin! Ta ha koipia, trapu garbi baten estutu ta harek txitxarruak esaten jakuen... Harek urdai erretakuak ta gure aittak "Hau dok gauzia edarra, izan!" Eta txarrixan okelia gatzetan urte guztirako, e? Emon gatza, hiru egunien euki, ta gero ipintzen jakozen losa haundi batzuk saka. Iguel hillebetien egoten zien han, ta gero esegi eitten zien. Ta gero urte guztirako! Edo bera erreta jateko, edo babak eitteko edo... bueno, zuk bihar dozunerako, harek esegitta egoten zien ta.... / Ohitturia zan auzo ta senidieri txerrikixa erregalatzia. (Zirik 59).
|